Thursday, February 20, 2014

Imbas Kembali..

Hello, Hye, Assalamualaikum :)
Awkward pula rasanya bila da lama sangat tak meng-update :D
Hmm few days to go SGS :/ Skarang baru rasa ada perdebatan kata hati sikit :D
"Eh, betul ke aku da nak masuk asrama ni? Macam tak awal sangat ke? Boleh ke? :/"
"Takkanla kau nak tolak tawaran lagi skali? Dulu STF now SGS. 2 kali kau dapat sampul dr KPM tu. Orang lain tade tau! Kau tak masuk sana pun kau duduk rumah sorang juga -.-"

Abah, Mak as usual macam masa Na terima tawaran STF dulu start la buat perang dingin sampai la Na tolak tawaran tu skarang ni buat lagi skali tapi mungkin sebab diorang nampak Na bersungguh juga so time-ii nak dekat pergi ni la baru semua back to normal :)
And time-ii ni juga la semua memory nak kembali. Logic tak? -.-
SAYANG SANGAT dengan Perling ni! :D
Seriously, I thought it was just a dream.

Pagi haritu, Na tengah mamai baru bangun tidur tiba-ii dengar satu lagu yg jadi lagu favorite 2012 Na
One Thing by One Direction :D
As manusia normal yg akan excited gila bila dengar lagu fav dekat radio, Na pun nyanyi la sama sambil masak breakfast. Time tu la baru teringat "Eh ni lagu fav Eca juga kan? :/ Ibu terindu pula! :D"
(Nur Zahra Alisya Marzuki Amirudin, aku rindu kau!)

Then masa Na dengan Abah hantar Mak pergi kerja dengar 'Lagu Tema' The Teens
Somebody To love by J.Bieber ft Usher :D
Time tu la teringat Na join diorang punya dance practice semua :/
(Aku takut kalau tulis nama nanti ada yg terlupa korang touching pula so The Teens, aku akan SANGAT rindu korang!)

Lepas tu 'Background Song' first video yg Na buat
Sahabat by Najwa Latif ft Sleeq & Shamkamarul :D
Time tu takyah story ah memang rasa nak nangis dekat situ juga sampai Abah yg kena :D
"Apesal Abah dengar stesen radio ni? Dah la asyik pasang lagu sedih je!"
Abah pun pelik tengok Na time tu :p

Malam semalam ada movie Mohabbatein dekat Zee Variasi
Masa tukar je channel tu terus scene yg daun kering jatuh berguguran tu.
Teringat 3A1 masa kitorang kena pindah ke class 4S1 dekat Block A
Me : Wow! Cantiknya kat luar tu! (Belakang surau tu bila turn angin tiup daun gugur memang superb!)
The Boys : Mana?
Nad : Eh ha ah la! Macam Mohabbatein!
Me & The Boys : Haha pun boleh la Nad!
(Aku sangat rindu & aku hargai masa-ii kita sama-ii Form 3 last year)

Masa pergi MPH haritu, tengah seronok try pen yg nak dibeli ada sorang kakak ni TERjatuhkan one stack novels -.- Dejavu kott sebab tragedy dulu :D Then bila Na tolong,
Akak : Kau kenal dia ke Dik?
Me : Kena kenal ke kalau nak tolong?
Akak : Tak la. Tapi kau kan jenis yg baik dengan orang yg kau kenal luar dalam je :D
Me : Hmm maybe :/ Eh jap-ii! Macam pernah dengar la dialogue tadi tu :))
(Wahai Budak Cantik Nurul Afiqah Abdul Mutalib, dialogue awak sentiasa dalam hatiku)

Secara jujurnya, banyak sangat kenangan Na di Perling ni sampai Na terfikir
"Kalau aku tak tolak STF dulu mesti tak sesusah ni kan skarang?"
Tapi, Na tak masuk sana pun semuanya Alhamdulillah :)
Na bersyukur SANGAT-ii dapat lalui apa yg Na dah pun lalui di Perling.
Thank You Perling! Sayang korang! ;)

Tuesday, November 5, 2013

Pahang Darul Makmur

Hello, Hye, Assalamualaikum :)
Miss Na back! (Ceh, maklumla dah cuti sekolah kan. So banyak la masa nak meng-update blog ni, kalau tak hampeh..)
Anyway kalau tengok tajuk tu macam sengaja nak menggembar-gemburkan Pahang Juara Piala Watsons amende entah nama penuh Piala tu but actually just coincidence kay..
Na pergi sana right before the perlawanan in Shah Alam tu berlangsung..
Actually tak planning pun short holiday ni cause my dad is a VERY BUSY man -.- Sometimes nak bawa Abah pergi holiday susahnya macam nak bawa CEO syarikat besar. Kena tengok schedule dia dulu free ke tak time tu then baru boleh buat appointment al maklum la Abah seorang tourist guide so schedule sangat packed, kesian Abah..

So pagi Jumaat (1 Nov 2013) tu Abah pesan dengan Akak suruh ambil cuti hari Sabtu because my Sis usually off work on weekdays, katanya nak pergi holiday so kami follow je ah.. Mula-ii planning Na nak ke Penang tapi kata Abah tak sempat and tak best sebab Abah free just for two days Sat and Sun :/
So nak tak nak terpaksa la ke Pantai Timur again.
Actually to be truth la kan for me da agak bosan cause bayangkan la masa nak gerak ke sana pun lalu my kampung kelahiran Mersing then setiap kali masa terluang yg agak panjang kalau Abah nak elakkan diri dari kena bawa me and Mak pergi shopping memanjang mesti pergi pantai area there. So hidup Na dari kecil sampai la sekarang mesti berkisar dengan pantai, tasik, sungai, hutan, kampung -.- Da!! That's one of the reasons why Na jadi Pencinta Alam or in English - Love Nature (poyo la sangat kan? :p)
So malam tu baru buat research nak pergi visit places kat mana.
Maps, baju semua as always la mesti la Na yg settlekan.
Isi minyak confirm la Abah yg buat tak mungkin la Na juga kan? :D
Makanan wajib la Mak yg duduk kat dapur :) Ready makanan berkhasiat -  segala jenis buah, biskut dibawa bagi mengelakkan kami membeli chips, jajan and what so ever yg not good for your health!
Akak? Dia tahu siap barang dia je, itu pun kena bebel sebakul dengan Na and Mak baru dia gerak kemas barang dia -.- (Sometimes Na tertanya-tanya siapa Akak siapa Adik sbenarnya antara kami? Hmmm...)
Then malam planning macam nak tidur awal sangat tapi yang ada! Tetap tangan ni meraba-raba novel kat tepi katil! Kata Mak "Adik! Masuk kali ni entah berapa kali Adik baca The Wedding Breaker tu. Hish pergi tidur la, esok bangun lambat simbah air eh!" (Itulah ugutan biasa yg Mak cakap!)

//Anyway melencong jap! Novel The Wedding Breaker tu memang seriously best! Na rasa kalau tak dibalut dari awal beli dulu agaknya dah lusuh cover yg berlatarbelakangkan black color tu sebab Na bawa merata-rata ikutkan hati toilet pun Na heret -.- Kalau korang tak percaya, jemput-ii la singgah ke blog author dia ni, comel je orang dia :D Evelyn Rose//

Eh okay-ii stop nak membebel berjela-jela sambung pada story holiday tadi..
So esok paginya kitorang bertolak around 9 something if not mistaken..
Guess what? Sepanjang perjalanan coverage phone macam main hide and seek pun ada juga -.-
Seriously annoying giles! Masa Na type text nak hantar elok je ada coverage, bila touch Send button je like What The? Well, that's why novels amat berguna bagi Na pada saat-ii itu. Disebabkan Na dah biasa dngan keadaan macamtu spanjang kat kampung so half of my bag da ready penuh dngan segala jenis buku, novels, diaries, stationery semua la including chocs, sweets siap air lagi tau! :D Better dr asyik tidur je sepanjang jalan kan? Da la sepanjang perjalanan, Mak Abah Akak semua sibuk mengimbau kenangan lama, dengar lagu lama, mana tak nya da kalau semua frekuensi yg wujud sepanjang perjalanan hanya keluar bunyi grrrrrrrrrrrrrr....rrrrrrrr... Sumpah, annoying! Bila tengok kiri kanan semua hutan, coverage tade, orang pun tade, kadang-ii je nampak perkampungan orang asli well, Pahang memang terkenal dengan perkampungan orang asli. Anyway Na got a chance to get to kampung mereka, later we story kay. So all the way lalu hutan tu Na cuma baca novels, makan, minum and bercakap dngan my Cik Fairy ;)

Seriously dia ni la peneman dari Na 8 tahun sampai 15 tahun, tetap setia dengan dia! :D


Dalam journey to Na tidur kejap so Abah da tak tahu nak tanya siapa about peta, dia pun guna la GPS kononnya alih-ii makin sesat! -.- Last-ii semua kejut Na suruh baca peta kalau tak pun guna Google Maps Na, macam entah apa-ii je, boleh je pun ambil peta tu baca lah jalan mana nak lalu hmmm..
So our first destination is Tasik Chini.

Seriously rugi giles kalau korang tak pergi sini sebab scenery dia amazing! But tempat dia macam baru nak dimajukan so macam quite tak privacy la like other tempat holiday.





Ada video actually masa dalam boat tu siap ber-life jacket lagi tapi entah ke mana la da malas nak cari -.-
Macam-ii juga la benda baru yg dijumpai sepanjang berboating selama sejam di sana, di guide oleh Pak Cik Zainor if not mistaken la ..
As example, benda purple-ii dalam air yg ada pada pic kat bawah ni, kalian rasa apa?

Zoom dekat-ii sikit!
Bagi budak bandar yg tak pernah nampak benda ni langsung like me, memang jakun giles ah masa lalu kat situ. Rasa macam nak pegang pun ada tapi takut juga dia ada racun ke mende ke so just snap the pic la..

 Ni namanya pokok ekor kucing.. Not misai kucing aa! Ekor Kucing ya sebab dia cute macam ekor kucing juga I guess! :D Tiada kegunaan kata pakcik tu just for hiasan je :)

Huhu ni kalau ada yang tak kenal, tak tahu la sekolah tahap mana kan?
Sumpah cantik gila! Tengok jela yang satu ni punya la comel, favourite colour Na pula tu - pink!
Banyak lagi kat situ tapi shot ni paling cantik and dekat :)
Ikutkan hati nak je tarik masukkan dalam bag tapi ikat tangan!
Teratai aka Pink Lotus ni sungguh menawan!

Hmm, aha! Kan tadi Na ada kata pergi kampung orang asli kan? So nak story la ni! 

Kampung mereka memang kalau sekali tengok tak rasa pun macam ada orang nak duduk kat situ. Turun je dari bot, Na bisik kat Abah "How did they live? Adik yang duduk tengah bandar ada electric, air, makan, pakai, semua benda cukup ada yg lebih lagi ni pun merungut tak henti-ii" 

Seriously, timbul keinsafan dan rasa kesyukuran bila di sana. Alhamdulillah, Na dibesarkan dengan segala kelengkapan yang terlebih mencukupi. Segala keperluan ada, kehendak memang buat masa ni semua dapat. Tapi mereka semua ni dengan tade electric, mandi pun terjun dalam air tasik tu, Ya Allah memang insaf gila tengok. Terasa macam Hartini dalam Cempaka Putih Untukmu tu :D
Ada pondok-ii kecil for rumah and one pondok dekat entrance kampung jual hasil-ii meramu diorang. Oh wait! Tahu kan meramu tu apa? Tak tahu? Pergi search dekat Mr Google!
Kata Abah ini kita pergi kampung yg kira dapat perhatian dari kerajaan, if kita pergi yg betul-ii dekat dalam hutan tu seriously memang tak nampak macam kampung langsung..

Last but not least pengalaman bagi ikan amende entah nama dia makan. Exciting sey tengok ikan-ii tu lompat berebut bila Na baling makanan :D Jakun yang amat!

Tragedi November -.- Boleh pula kan turun je dari bot tengok tapak kasut da jadi macam ni. Koyak rabak nasib baik la tak masuk air. Apa la nasib!

Sempat lagi bergambar di jeti. Muka semua tak macam nak cari hal je kan? :D

Then gerak ke Temerloh again SESAT! -.- Lalu jalan jauh gila padahal jalan dekat ada. So malam tu kami tidur di Hotel Bestari cawangan Hotel Jelai Temerloh sebab actual plan nak terus ke Kuantan tidur di Shahzan Inn sebab memang selalu tidur sana - selesa, kemas, cantik, BEST! tapi da malam, malas nak cari Hotel Seri Malaysia di Temerloh tu so tidur je la mana-ii hotel yang nampak depan mata..

Then esok before gerak ke Kuantan of course la kalau ada di Pahang, rugi woo kalau tak pekene Ikan Patin Masak Lemak Cili Api. Beriya betul Abah cari tempat the best sebab Mak nak sangat makan bende tu huhu. Bila da puas makan, baru la Mak diam during journey to Kuantan.
Before sampai sana, kami singgah ke sini.
Rasa-ii korang tahu tak ni di mana? Bukit Gambang Water Park la :)
Tapi tade rezeki nak get into there sebab hujan lebat giles time tu tapi tempat tu tetap penuh!
Hmm kempunan juga la nak mandi di situ tapi it's ok la ada rezeki pergi lagi kata Abah tapi entah bila lagi la dia free :/

Sampai Kuantan terus straight ke Pantai Teluk Cempedak. Again Pantai kan? Last 2 posts pun Na story pasal pantai, cek mek pantai betul la Miss NurAyna Diba ni :D Tempat dia dekat je dengan Bandar Kuantan dalam 10 ke 15 minit macamtu da boleh sampai.
Memang cantik giles tempat dia dengan pasir putih, air dia pun walau tak jernih macam di Semporna, Sipadan tapi tade la colour Teh Tarik tu. Hilang semua problems jalan di persisir pantai sambil dipukul ombak. Ombak Rindu gila kata Akak! :D Siap nyanyi lagi tau kat situ! Memang shameless betul hang ni Miss Na -.-



Cantik kan pasir dia? Macam lukisan tau color pasir dia lepas dipukul ombak. Amazing scenery, Subhanallah!

Bila da nama jalan di persisir pantai of course la kena buka kasut, lipat kaki seluar. Mula-ii ombak di paras atas buku lali tiba-ii masa sibuk posing here and there terasa badan dipukul ombak habis basah seluar sampai ke lutut -.-

Tengok la dia ni excited giles :D Konon takut kasut, seluar basah tapi dia yang paling teruja main air..

So terpaksa la lipat kaki seluar tu sampai atas lutut. Bila jalan balik ke Mak Abah terus kena ceramah dengan Abah.
"Adik! Abah tahu la kaki Adik tu putih tapi jangan buat show tunjuk kat orang boleh tak? Nak tambah dosa lagi eh?"
Fuhh, sumpah bengang giles kay! So nasihat untuk kalian sila jaga aurat walau di tepi pantai ya!
Lepas tu terus gerak ke McDonald yang ada kat situ. Chatime, KFC pun ada tau tapi service dia agak lambat sikit la nak banding dengan yang ada di bandar ni. Mak Abah try GWrap baru tu katanya sedap giles sampai suruh Na beli lagi for dinner semalam :D
Then balik as usual la sebagai peneman untuk mengelakkan Abah dari mengantuk, Na and Akak gilir-ii nyanyi and story mory sampai da tak tahu nak cakap apa lagi baru kitorang tidur biar Abah drive berseorangan :D

So sampai sini jela short holiday ni.
p/s : Tips untuk kalian kalau short holiday camni tak yah bawa baju banyak-ii sangat. Macam Na pun bawa 3 helai je tak termasuk yg pakai masa pergi la then makanan and air tu la yg kena ready betul-ii bagi mengelakkan pembaziran asyik nak berhenti R&R beli semua benda, jajan yg memang terang-terangan tak berkhasiat - not good for your health kay!
Plus! Gambar sebenanya banyak tapi lappy problem tak boleh nak transfer semua dr tab so bye!
-Love, NurAyna Diba-

Thursday, October 31, 2013

The Sweetest Memories..

Hello, Hye, Assalamualaikum :)
Miss NurAyna Diba is back!
Last post Na ada kata nak story the mory the memories dekat-ii PMR smpai la Pasca, so here's the beginning..

All starts with me.. Na punya throat kering and at last bleeding -.-
Teruk betul perangai sebab MAKAN ICE pagi-ii buta before ke sch -.-
Padahnya sampai sch terus tak boleh bercakap *Serves u right Miss Na*
Cuaca membakar, temperature badan da mula tak tentu, bleeding lagi then boleh pula playing volleyball lagi -.-
Esoknya brtambah panas badan atau senang story DEMAM tapi degilnya Nauzubillah tetap nak datang sch.
Last-ii Nad demam, Khai demam, Zi Lynn demam semua nak demam jangkit dngan Na -.-
Kesian diorang NA!

Well, kalau dalam #OhMyEnglish kelas 3 Merah of SMK Ayer Dalam ada See Yew Soon
Yg sngat adorable dngan segala barangan, sebut je dia boleh keluarkan dari bag dia..
In 3 Akas 1 of my SMK Seri Perling, there is me! :D
Na pun tak perasan actually yg Na ada character sama dgn SYS tu.. Everyday, diorang akan
"Mak! Nak stapler!"
"Na! Nak gunting!"
"Na! Salotape!"
"Na! Sugus!"
"Mak! Chocolate!"
"Na! Kertas!"
Macam tak reti nak bawa stationery sndiri kan pergi sch? -.-
Usually kalau Na dah malas nak korek bag sndiri, Na pass bag kat diorang or just say "Pergi je la ambil dalam bag tu, tak jumpa korek dalam-ii!"
Disebabkan semua da biasa sangat da like a habit so hari-ii Na akan bawa something yg boleh di-share-kan together-gether dgn diorang, well bak kata Orang Putih - Sharing Is Caring ;) Poyo tak?? :D
Disebabkan kami dapat Cgu K-yo yg terpaling sangat amat sungguh SPORTING sekali (mentang-ii la da habis PMR, guna BM ikut sekati je -.- Ku sudah tak kisah :P whatever) as a Math teacher, so dapat light green pass boleh makan sweets or chocs in da class because it's better dari we fell asleep in da class ;)
You're so KIND, En Khairul Fazlee, seriously! (Puji lebih-ii macam nak minta tolong pape je kan dngan Cgu :P)
So bila Na makan, mesti la diorang akan nampak so Na akan bawa lebih then makan sama-ii..
Kebetulan again Na bawa Nestle Wafer Crunch ni banyak sebab Mak dapat free!
Promo gila you! Sebiji cam casts Oh My English kan? :D




Mula-ii pass satu je pada Jib and Hafiy pastu teibe Na trdengar diorang nak patah-ii kan kongsi dngan Kamesh n Zhe Xian skali..
"Eh tak yah la nak share-ii! Cakap je la nak makan ramai, ada lagi la, nah.."
"Laa! Tak cakap! Sugus ada lagi? Nak lagi!"
"Macam-ii pula eh korang ni!"
"Aina ni sama macam... SEE YEW SOON!! :D"
"Cuba gigit Crunch tu! Dengar tak bunyi *krap*"
"Hahaha comel je korang!"

Well, da last-ii few days nak PMR mesti la para teachers just gave SOME modules..
So the same to my BM Teacher, En Mazlan :)
Ada la satu soalan pilihan kesalahan yg A, B, C atau D tiada kesalahan tu..
One of the pilihan dia letak ayat like this
"Ibu sedang memasak (rendang ayam daging) untuk (dihidangkan) kepada tetamu yang (berkunjung) ke rumah semasa Hari Raya Aidilfitri. (Tiada kesalahan)"
So kitorang semua tanya cikgu pilihan A betul tak? Cikgu pun macam tak sure
Then Cikgu terangkan pasal jenis ayam la, jenis daging la, jenis rendang semua..
3A1 : So sekarang ni A betul tak?
Cgu Mazlan : Ohh kayy sekarang saya nak tanya awak semua. Awak rasa dia nak cerita pasal jenis ayam ke jenis daging?
3A1 : Jenis Ayam!
Cgu Mazlan : Hmm saya rasa dia cerita pasal Jenis Rendang! So betul la, Tiada Kesalahan!
3A1 : ?1?!?! *Like what* Hahahaha :D Dah tu apa kena semua yang cikgu terangkan tadi dengan soalan ni? Seriously EPIC gila soalan tu! Akan Na ingat FOREVER!
Then macam-ii lagi la memories yg kalau nak tulis penuh berjela post ni..

Sebelum PMR mesti la ada kemas meja semua kan? Punya la excited gila kena pilih meja kerusi yg PERFECT :D Then meja yg tak brkaitan kena la angkat bawa pergi bilik simpanan so dalam prjalanan tu of course la bump into each other.
Punya la kesengajaannya diorang, kalau da selisih jalan tu, Na ke kanan, diorang ke kanan, Na ke kiri, diorang ke kiri -.- Sabar jela!
"Na! Tepi la! Janganla halang jalan orang! Aku kan bawa meja ni!"
"Eh kau ni! Kau la ke tepi! Ni memang jalan aku kan dari tadi?"
"Kau la ke tepi!"
"Kau la!"
*sampai bila pun tak habis kalau nak bertekak :D*
Then mesti la ada Majlis Mohon Restu, well had to say kali ni Na tak nangis macam masa UPSR dulu huhu..
Tapi masa nak minta maaf dngan kawan la yg paling tak boleh blah skali :D
"Nad! Sorry sebab selalu usik awak!"
"Nisa'sa' Sayang! Sorry sebab selalu memekak karaoke tak berlesen!"
"Sayang! Nurul! Eh Perempuan! Sorry :D"
"Wiwi Anak Mummy Sorry!"
*peluk semua skali*
*part ni paling best! Betul-ii masa nak balik!*
"Hmm.. Ehemm Ehemm! Khai! Jib! Fiy! Aku nak minta maaf la kalau ada buat salah! Sbab selalu usik korang sakitkan hati korang semua, sorry!"
"Emmm, yeah kitorang pun. Eh tu je ke? Diorang kau salam peluk-ii semua!"
Hahahaha macam-ii eyh korang! Da minta maaf buat hal lagi! -.-

Masa PMR the best! ;)
Longkang dekat sch tu makan orang! :D
Mula-ii tupperware bekal Na, then eraser, then pencil Nad, then calculator Zi Lynn :D
Da macam poem The River -
'The River’s a monster
Hungry and vexed,
He’s gobbled up trees
And he’ll swallow you next.'
Para pengawas kat situ semua kitorang bagi nickname :D
Cikgu Correction Tape, Cikgu Baik, Cikgu Block Colour la macam-ii lagi..
Last paper hari Selasa, bilik kitorang lambat gila keluar sebab Cikgu Baik tu amat sopan aka slow! :D budak lain semua da terjerit-ii kat luar! Sabar je ah kan..
Rabu kitorang tade paper so dr awal lagi da plan dngan Anis and Wiwi nak out to CS..
Pagi-ii call Fak, Anis, Wiwi then apa lagi Outing bagai nak gila ah! :D Havoc giles!
Then, pulang buku hari Jumaat. Well, Khamis as usual ponteng la!
Da kalau namanya Nur Aina memang dekat dahi ada tulis "BUDAK RAJIN KE SEKOLAH!" :D

Then Pasca PMR awal-ii memang banyak ponteng tapi da hujung-ii RAJIN yang amat datang sebab ada Explorace :) BM 1st place, BI last place, MM 2nd place, SN Jaga C/Point.. TERBAIKK!
Sukaneka pula nama group tak boleh blah -.- Sama jenama stocking Na - DISNEY :D

Jamuan class 3A1 of course la Na organizer..
Then Jamuan 3A2 pun Na join so Pn Soh tanya
"Oh, so u belong to A1 and A2 ha!"
"Teacher! I belong to Seri Perling! :D"

Last day sekolah Selasa, 29 Oct :'(
1st time rasa camni masa last day sekolah - Pasca UPSR..
Hanya Tuhan yg tahu sedihnya rasa..
I hate the fact that the photos we took on that day around the school may be the last time for us with the school.
I hate the fact that we may not be able to kumpul as SMKSP students lagi.
Apa pun hakikat yg perit untuk kita semua terima, satu hakikat yang TAKKAN berubah sampai bila-ii
'Korang Buddyz aku DUNIA AKHIRAT! Aku sayang korang sampai hujung nyawa aku! Korang SAHABAT AKU YG PALING BAIK DAN TERBAIK!' :')
Saranghae!
-Love, NurAyna Diba-